Kjeks og singelliv
2. - 6. november 2015
Siste tur for høstsemesteret ble en
femdagers tur under Storehogen ved Kaupanger hvor fokuset skulle være på
matlaging overnatting uten telt og felles leirliv i grupper. De siste tre
dagene skulle alle gruppene skilles og følge en egen rute med egne mål og
aktiviteter. En av disse nettene skulle tilbringes alene og vekk fra gruppen
for å kjenne på det å være alene i skogen. Denne ekskursjonen la aldri opp til at
vi skulle gå lange distanser eller dra på toppturer, men fokuserte heller på
det å bo i skogen på en komfortabel men fortsatt bærekraftig måte. I dette
innlegget har jeg tenkt å legge vekt på hvordan vi bygde og brukte leirene våre
for å oppnå dette.
Første dag etablerte vi leir ved
Bjørkestølen. Klassen vår var så stor at vi fikk tre forskjellige områder hvor
gruppene ble fordelt. Min gruppe ble plassert i en lysning med utsikt mot
fjorden og det majestetiske fjellet Bleia. Vi hadde med presenninger som vi
strakk mellom to trær. Våre presenninger var ganske små så vi brukte sportsteip
og hyssing for å spleise to sammen. De ble hengt opp med hyssing, treplugger og
et belte i stedet for mer brutale midler som spiker og skruer. Bålplassen ble
etablert ved at vi skar vekk et stykke torv og la det til siden, slik at vi
fikk et hull med bare jord vi kunne tenne bål i. Dette er skånsomt mot
vegetasjonen rundt og sørger for at det ikke blir stygge svimerker i skogbunnen
når vi er ferdige. Bålplassen ble også plassert mellom alle gapahukene slik at
bålet hadde en sentral plass i leiren. Ifølge Den Norske Turistforening (u.å.) skal
bålet være ”et lunt samlingspunkt, man skal kunne sitte rundt det alle sammen,
både for å spise og for å høre historier. Bålet skaper en lun og varm stemning,
og de blafrende flammene gir sinnsro.”


Denne dagens middag ble en fantastisk god
suppe. Senere dro vi frem desserten; Smores. Dette er en amerikansk oppfinnelse
som består av å grille kjeks med marshmallow og sjokolade i midten.
Marshmallowen og sjokoladen smelter og renner ned på kjeksen. Denne prosessen
danner en smaksbombe av sukker. Vi satt sammen ved leirbålet og nøt denne
gastronomiske delikatessen til det ble sent på kveld.
Denne natten skulle vi finne et eget sted
vekk fra gruppen hvor vi skulle sove alene. Jeg bestemte meg for å legge meg
ved et falt tre som ga meg delvis ly og støtte under hodet. Jeg skar vekk litt
torv og lagde meg en lite bål som jeg stekte nattmat på. Dette var en særdeles
enkel leirplass som ikke krevde noen inngrep. Mens jeg spiste nattmaten min ble
jeg var på lyder rundt omkring meg. Bålet hadde blitt mindre og mørket hadde
krøpet sakte men sikkert mot meg. Til slutt var det helt mørkt. Øynene mine
hadde tilpasset slik at jeg kunne se stjernehimmelen over meg, men mørket på
skogbunnen var ugjennomtrengelig. Dette førte til at hjorten turte å nærme seg.
Gjennom natten hørte jeg lyder av hover fra stiene og parringsrop fra skogen.
Når alle hadde funnet hjem og spist
frokost neste dag marsjerte vi mot Hesteggi og Sogndal. Ved kanten mot Sogndal
fant vi et utkikkspunkt hvor det var mulig å sette opp gapahuk og lage leirbål.
Vi så spor her og der etter bål men ingen etablert bålplass. Siden dette var et
såpass populært sted å fyre bål bestemte vi oss for å samle inn steiner og lage
til en ordentlig bålplass. Her bestemte vi oss for å eksperimentere med
pizzasteking og forskjellige bakster på bål. Jeg stekte et par kanelsnurrer som
ble ganske gode. Nok en gang var vi mette og fornøyde når vi la oss i
soveposen. Siste etappe morgenen etter gikk unna på kort tid. Vi var klare til
å omfavne sivilisasjonen igjen. Etter en dusj så klart.
På denne turen fikk vi prøve oss på å lage
en stor variasjon av leirplasser. De første dagene måtte vi utøve sporløs
ferdsel til tross for vår enorme gruppe. Dette betydde at vi måtte være bevisst
i valg av sovested, bålplass og kokegrop. For- og etterarbeidet ble derfor
stort. På vår andre leirplass var alt tilrettelagt for oss. Å forlate stedet
slik det var når vi kom ble en enkel sak. Da kunne vi fokusere mer på
tilberedning av mat og spesielt gode desserter. Alenenatten derimot ble preget
av minimalisme. Bålet var beskjedent og inngrepene små. Dette var likevel
grunnen til at natten ble rik på opplevelser. Hadde jeg fyrt et stort bål og
laget mye lyd ville jeg aldri ha kommet så nært hjorten. Vår siste leir ble et
forsøk på å skåne terrenget rundt fra tilfeldig bålfyring. Vi håpte at vår
nyetablerte bålplass kom til å bli den faste bålplassen ved utkikkspunktet.
Litteraturliste:
Den Norske Turistforening (u.å.). Etablering
av leirsted Hentet 27.11.2015, fra http://www.natursekken.no/c1187998/forsok/vis.html?tid=1386595&within_tid=1385931